ברוכים הבאים לאתר שאלות ותשובות טכניות נפוצות-אתר תמיכה טכנית|מדריכים
חפשו אותנו בפייסבוק

אתר שאלות ותשובות טכניות נפוצות







המדריך לOverClocking  

כתב: ישראל.

תאריך פירסום:18.10.06

 

מכיון שיש הרבה שאינם יודעים, מה זה OverClocking ואיך לעשות אותו, החלטתי לכתוב מדריך שיסביר את העניין.

במדריך זה, נתמקד ב OverClocking למעבד,לפני שנתחיל, כמה הערות חשובות:

1.כאשר עושים אוברקלוק, מאבדים את האחריות למעבד.

2.איני אחראי לכל נזק, שיגרם כתוצאה מאוברקלוק שעשיתם,האחריות היא שלכם בלבד, ראו גם תנאי שימוש באתר.

3.למי שאין ידע קודם באוברקלוקינג, עדיף שילמד יותר לעומק על הנושא , לפני שהוא מבצע אוברקלוק.

4.גם מי שאינו מעוניין לעשות אוברקלוק, מדריך זה יכול לחדש לו על חלק מרכיבי המחשב, ואופן פעולתם.

טוב אז מה זה, בעצם OverClocking?

OverClocking או בקיצור OC , זה לגרום לרכיב מסויים לעבוד במהירות גבוהה יותר, מהמהירות המקורית שלו (מהירות הסטוק).

לדוגמא, ע"י OC נוכל להגביר מהירות מעבד פנטיום 4 - 3.0GHZ ל3.6GHZ,מה שכמובן ייתן למעבד ביצועים טובים יותר, שזאת המטרה הסופית בOC.

יש גם כאלה שמחליטים לעשות אוברקלוק, לשם הנאה ותחרות.

לפני שעושים ,OC יש לשים לב לכמה דברים ,דבר חשוב שצריך לוודא, זה שיש לנו רכיבים מתאימים לOC,חשוב שספק הכח יהיה טוב, בעל כמות הספק(WATT) מתאימה, ומחברה אמינה, כדי שיוכל לספק מתחים יציבים, לרכיבי המחשב.

חברות מומלצות לדוגמא: ENERMAX,FSP,HEC,ANTEC,OCZ,TOPOWER,TAGAN.

דבר שני, שיש לשים לב אליו, זו הטמפרטורה,כאשר אנחנו מגבירים את מהירות המעבד או מעלים לו את המתח, הוא מתחמם,לכן חשוב מאוד, לבדוק שהטמפרטורה של המעבד, ושאר הרכיבים נורמלית,בשביל OC מכובד, צריך לקנות קירור טוב יותר,זכרו שטמפרטורה גבוהה, יכולה לגרום נזק, לרכיבי המחשב!

לOC צריך לדאוג, שהטמפרטורה של המעבד,הזכרונות, ולוח האם, תהיה תקינה.

לפני עשיית OC , צריך לדעת מספר מושגים:

Front Side BusFSB (במעבדי AMD ה-HTT), הוא מהירות התקשורת בין המעבד לבין הגשר הצפוני(שבב על הלוח אם), שמתקשר עם כמה רכיבים במחשב,כמו הזכרון, ואפיק הAGP.

הFSB הוא רבע מתדר ה,BUS בלוחות האם של מעבדי INTEL,לדוגמא, אם תדר הבאס הוא 800MHZ ,אז הFSB יהיה 200MHZ.

מכפלה-המספר, שבו כופלים את ה,FSB כדי לקבל את מהירות השעון של המעבד.

מהירות השעון של המעבד מחושבת כך:

מכפלה*מהירות הFSB=מהירות שעון

לדוגמא, חישוב מהירות השעון של מעבד , שפועל בתדר של 3.0GHZ:

FSB=200MHZ

מכפלה=15X

200*15=3.0GHZ

תמונה מBIOS

מסך ביוס

באפשרותכם, לראות את הנתונים בWINDOWS עם התוכנה CPU-Z

מידע מתוך תוכנת cpu-z

אם ברצוננו, להעלות את מהירות השעון של המעבד, עלינו להעלות או את מהירות הFSB או את המכפלה, ברוב המעבדים, אין אפשרות להעלות את המכפלה ,לכן, לא נתעסק בזה, ונתמקד בהעלאת הFSB.

במידה והיינו יכולים להעלות את המכפלה ה,OC היה הרבה יותר פשוט, כי היינו מבצעים OC רק למעבד,אבל כמו שנאמר מקודם, הFSB מתקשר גם עם הגשר הצפוני, והזכרונות,ואם נעלה את הFSB, גם המהירות של חריצי הPCI והAGP , לדוגמא תעלה,כמו כן, גם תדר הזכרון יעלה.

את הOC עושים דרך הBIOS במסך, שבו ניתן לשנות את מהירות ה FSB,מהסיבה שאמרתי מקודם, עלינו לנעול, בביוס את אפיקי הPCI והAGP/PCI-E .

את הPCI-E יש לנעול על 100,את הAGP על 66 ואת הPCI על 33,בנוסף, יש לנעול את המתחים,כדי לדעת בדיוק איך עיינו בחוברת של לוח האם שלכם,יש לוחות אם, שיש להם נעילה אוטומטית.

כדי להתחיל בOC , עלינו להיכנס ל,BIOS ולהעלות את הFSB,עדיף להעלות בין 5MHZ ל10MHZ,לאחר שהעלנו, נשמור את השינויים בביוס, ונחזור לWINDOWS,שם עלינו לבדוק את יציבות המחשב,כדי לבדוק נוכל להשתמש, בתוכנות שנועדו לאמץ את המעבד, כמו S&M,Prime95,SUPERPI,אם הבדיקה עברה בהצלחה,הטמפרטורה עדיין תקינה, ולא קיבלתם הודעות שגיאה מהתוכנות, באפשרותכם להמשיך בOC, עד שתגיעו למצב, שהמחשב לא יציב, במצב כזה, עליכם להוריד קצת, ממהירות הFSB עד שתגיעו למהירות, שבה המחשב יציב, והבדיקות בתוכנות עוברות בהצלחה.

אם בגלל הOC המחשב לא מגיע ל,WINDOWS פשוט תאפסו את הBIOS ע"י הג'אמפר או שתוציאו את הסוללה של הלוח אם לדקה, והביוס יתאפס.

הזכרונות ושימוש במחלקים:

כשאנו מדברים על תדר הזכרון, אפשר לדבר על התדר האמיתי או על התדר האפקטיבי,הזכרון פועל במהירות מסויימת שהיא התדר האמיתי שלו, ומכיוון שזכרונות הDDR שולחים מידע פעמיים, בכל מחזור שעון, אז מתקבל תדר אפקטיבי, שהוא כפול מהתדר האמיתי שבו פועל הזכרון.

לדוגמא, בזכרון DDR 400MHZ,התדר האמיתי, שבו פועל הזכרון הוא 200MHZ,והאפקטיבי 400MHZ.

ברוב המקרים, הסיבה לכך שהמחשב אינו יציב, זה בגלל שהזכרונות מגבילים אותנו,לפני הכול, נבין איך מחושב תדר הזכרון.

מהירות הזכרון מחושבת כך:

מהירות הFSB*מחלק=מהירות הזכרון

מחלק-זהו היחס בין מהירות הFSB למהירות הזכרון,כאשר היחס הוא 1:1, אז מהירות הFSB שווה למהירות הזכרון,במעבד הקונרו, לדוגמא, מהירות הFSB היא 266MHZ, לכן אם נשים זכרון DDR , שפועל במהירות של 667MHZ(תדר אמיתי 333MHZ), אז היחס יהיה 266/333=4:5,במצב זה העלאה של 4MHZ בתדר הFSB , יגרום להעלאה של 5MHZ , בתדר הזכרון.

אם נשים זכרון, שפועל בתדר של 533MHZ , אז היחס יהיה 1:1, כי 266/266=1:1, וכדי שזכרון יעבוד, בתדר אפקטיבי של 800MHZ על היחס להיות 2:3 , כי יחס של 2:3 כפול FSB של 266MHZ , יתן 400MHZ תדר אמיתי, ו800MHZ תדר אפקטיבי.

בBIOS אנחנו יכולים לשנות את המחלק, כדי להקטין את מהירות הזכרון,למה שנרצה, לעשות את זה?

כי כמו שאמרתי מקודם, כאשר אנחנו מעלים את מהירות ה,FSB אז גם מהירות הזכרון עולה,והזכרונות עלולים להגביל אותנו, כי הם לא יכולים לעבוד בתדר גבוה, בהרבה מהתדר המקורי שלהם(תלוי באיכות הזכרון) , לכן אם נשנה את היחס, נוכל להמשיך להעלות את ה,FSB מבלי שהזכרונות יגבילו אותנו, לפחות עד שיגיעו למהירות המקורית שלהם.

לדוגמא:

אם מהירות הFSB היא 266MHZ , ויש לנו זכרון, שפועל בתדר של 667MHZ , אז בביוס נוכל לשנות את היחס ל1:1 , ואז הזכרון ירד למהירות של 533MHZ , כי על פי הנוסחה שראינו מקודם: 266*1:1=266MHZ, והתדר האפקטיבי שהוא כפול יהיה 533MHZ.

עכשיו, ברגע שהורדנו את מהירות הזכרון , נוכל להמשיך להעלות את תדר הFSB  ללא הגבלה, מצד הזכרון לפחות עד שיגיע למהירות של 667MHZ , כי זו המהירות המקורית שלו.

באופן זה, תוכלו לחשב את המחלק, שיתאים לכם על פי מהירות הFSB של המעבד שלכם.

לא לכל הלוחות, יש את כל היחסים האפשריים,תוכלו לבדוק את זה אצלכם בBIOS , ובחוברת של הלוח אם שלכם.

העלאת מתחים:

כאן צריך להיזהר מאוד, ולעקוב אחר הטמפרטורה,מעלים את המתח למעבד, כדי שיהיה יציב יותר, דבר שיעזור לנו להמשיך להעלות את תדר הFSB,תעלו את המתח, בקפיצה הכי קטנה שאפשר,לאחר מכן, יש לבצע בדיקה, בתוכנות מאמץ, שהמחשב יציב,אם הבדיקות עברו בהצלחה, והטמפרטורה בסדר, תוכלו להמשיך בOC.

בBIOS הVCORE  הוא מתח המעבד, והVDIMM הוא מתח הזכרונות.

החומרה:

מבחינת החומרה,ישנם לוחות אם טובים, ופחות טובים לOC,כך שאם אתם מתכוונים לקנות מחשב חדש, וברצונכם לעשות ,OC כדאי לקנות לוח אם טוב, שיתן לכם לעשות OC מכובד,לוחות האם האלה יקרים יותר,יש לציין, שאי אפשר לעשות OC  בלוחות אם של אינטל.

כפי שראיתם במדריך, יש חשיבות רבה לזכרונות,ישנם זכרונות VALUE , זכרונות אלה, נותנים את יחס הביצועים/מחיר הכי משתלם,אך הזכרונות אינם טובים לOC, והם יגבילו מהר יותר מזכרונות איכותיים, שמתאימים לOC.

זכרונות שמתאימים לOC, הינם בעלי תזמונים טובים, וצ'יפים איכותיים, כמובן, שמחירם בהתאם.

חברות טובות, לזכרונות, לדוגמא ocz,mushkin,corsair,samsung,g.skill ועוד.

שילוב של לוח אם טוב,קירור לרכיבי המחשב,זכרונות איכותיים, וספק כח איכותי, יאפשרו לכם, לעשות OC מוצלח יותר.

בהצלחה!

חזרה למעלה



***