ברוכים הבאים לאתר שאלות ותשובות טכניות נפוצות-אתר תמיכה טכנית|מדריכים
חפשו אותנו בפייסבוק

אתר שאלות ותשובות טכניות נפוצות







הדיסק הקשיח וחלוקתו למחיצות

כתב את המדריך: Xpert

עודכן ב30.12.07

עדכון אחרון ב-15.06.10

מהי מחיצה ?

ניתן לחלק את ה-הארד דיסק, Hard Disk (הדיסק הקשיח) למחיצות (Partitions) ברמת התוכנה בלבד , מכאן ניתן להבין ש- מחיצה , היא מילה נרדפת לחלק , ואם תשימו לב היטב , המילה האנגלית למחיצות ((Partitionsמכילה את המילה Part  בתוכה.

             כיצד מגדירים מחיצה?

חלוקת המחיצות והגדרתם נעשית ברמת התוכנה בלבד ,

באמצעות יישום דוס (DOS) הנקרא Fdisk

(המומלץ לשימוש רק על ידי המתמצאים בשפת ה-Ms Dos), אפשרות שניה היא באמצעות התוכנה Partition Magic (שהיא השיטה המומלצת והבטוחה ביותר), ואפשרות שלישית היא באמצעות מערכת ההפעלה Windows ( שהיא השיטה המסורבלת והקשה מכל).

לאחר יצירת המחיצה , יש ליצור טבלת איסוף קבצים ולעיתים אף לבצע פרמוט , ראה הסבר בהמשך המדריך.

חלוקת מחיצות נכונה , לשם מה?

חלוקת מחיצות נכונה עלולה להציל נתונים ומידע רב וחשוב ב - "שעת האפס" – זו השעה שהמחשב מותקף על ידי גורמים עוינים ומזיקים למיניהם : כגון: סוסים טרויאנים ((Trojans , וירוסים (Viruses), תולעים ((Worms , טפילים וקבצים מזיקים (Malwares) , פורצים (Hackers), באנרים לא רצויים, פרסומות וריגול תעשייתי (Adwares) , דילארים (Dialers) וכדומה.

חלוקת מחיצות נכונה מונעת בזבוז יתר של מקום לנתונים ומידע בדיסק הקשיח , ומונעת בזבוז כספים, חלוקה נכונה אף מונעת פירמוטים לא רצויים.

מומלץ לחלק דיסק קשיח לשניים עד ארבעה ויותר מחיצות שוות בהתאם לגודלו של הדיסק הקשיח הנמדד במגה עד טרה , ולמספר המשתמשים במחשב , ולשימושי המחשב השונים.

2 דוגמאות נפוצות לחלוקה נכונה:

א. מחשב לשימוש משרדי\רשת\אינטרנט על ידי 4 משתמשים , דיסק קשיח בעל גודל של 40 ג'יגה:

כאמור , הדיסק הקשיח הוא בעל גודל (נפח) של 40 ג'יגה , ויש לנו 4 משתמשים במחשב, כל אחד רוצה מקום אחסון נוח נגיש ומהיר , במקום לרכוש 4 דיסקים קשיחים , נחלק את ה- 40 ג'יגה ל- 4 מחיצות בחלוקה שווה , 4\40 = 10 , על ידי יצירת 4 מחיצות , יצרנו למעשה ,ברמת התוכנה, 4 דיסקים קשיחים בעלי נפח של 10 ג'יגה , וכך למעשה , מנענו בזבוז כספים בקניית דיסקים קשיחים נוספים , כביכול , שימוש נכון במחיצות יאפשר לכל משתמש דיסק קשיח משלו , בעל נפח מספק לשמירת מידע ומסמכים.

ב. מחשב לשימוש למשחקים סרטים ומוזיקה , על ידי 2 משתמשים , דיסק קשיח בעל נפח 120 גי'גה : ניצור שתי מחיצות ונחלק שווה בשווה (2\120 = 60) , כעת

לכל משתמש יש למעשה דיסק קשיח משלו בעל נפח 60 ג'יגה , זהו בהחלט נפח מספק למשחקים סרטים ומוזיקה.

טבלאות איסוף קבצים ומאפייניה :

טבלת איסוף קבצים , או באנגלית – File Allocation Table , או בקיצור FAT.

הינה מערכת איסוף נתונים , החיונית למערכות ההפעלה השונות על מנת לשמור על מידע ולגבות אותו באופן שוטף.

ישנם סוגים שונים של טבלות איסוף קבצים אותם ניתן ליצור\בהם ניתן להשתמש בדיסק הקשיח ובמחיצות השונות.

חיוני ליצור טבלת איסוף קבצים על מנת להשתמש בדיסק הקשיח , ובמיוחד במחיצות , ניתן ואף חובה ליצור את טבלאות איסוף הקבצים, במהלך התקנת מערכת ההפעלה, כמו כן נהוג לפרמט את המחיצה עליה נוצרת טבלת איסוף הקבצים.

FAT 16 - טבלת איסוף קבצים זו מתחילה להיעלם מעולם המחשבים, אך בעבר נעשה בה שימוש במערכות הפעלה כגון : Windows 3.11 , Windows 95 , כיום נדיר למצוא מחשבים עם מערכות ההפעלה הישנות האלה , ולכן נדיר למצוא ולא מומלץ ליצור מחיצה עם טבלת איסוף קבצים מסוג FAT 16 , מכיוון שטבלת איסוף קבצים מסוג זה אינה נתמכת על ידי מערכות הפעלה בנות זמנינו.

FAT 32 - טבלת איסוף קבצים זו היא המחליפה של FAT 16 , כיום ניתן להשתמש ב-FAT 32, בכל מערכות ההפעלה , מ-Windows 98 ועד Windows XP , טבלת איסוף קבצים זו היא ברירת המחדל של מרבית המחשבים בעולם.

NTFS טבלת איסוף קבצים זו היא הפופולרית ביותר בקרב מחשבים חדשים בעולם , בעלי מערכות הפעלה חדשות ומתקדמות המבוססות על רשתות כגון : Windows XP , Windows Server 2000 , ועוד.

טבלת איסוף קבצים זו נחשבת למהירה לאמינה וליעילה ביותר בעולם.

משמעות השם NTFS  הוא : New Technology File System , בעברית, מערכת חדישה טכנולוגית ומהירה לקבצים.

ה- NTFS הומצאה בעיקר על מנת לשרת את צרכי הרשת המקומית והעולמית ואת המחשבים השונים בעולם , והיא עושה את עבודתה נאמנה.

קיימים מספר טבלאות איסוף קבצים נוספות , למערכות ההפעלה השונות והמגוונות בעולם , אותם לא נפרט כעת.

אולם נזכיר את טבלת איסוף הקבצים החדשה העתידה להחליף את ה-NTFS , והיא ה-WINFS , Windows Future File Storage , בעברית , אחסון עתידי לקבצים של ווינדוס , טבלת איסוף קבצים זו , אמורה לצאת יחד עם מערכת ההפעלה המתוכננת הבאה של מייקרוסופט , והיא אמורה להיות טבלת איסוף הקבצים המהירה האמינה והיעילה ביותר בעולם.

היתרון הגדול ביותר של המחיצות:

המחיצה היא מעין דיסק קשיח וירטואלי , (ברמת התוכנה) , ולכן ניתן ליצור דיסק קשיח המתאים למשחקים ישנים שלא עובדים עם טבלאות איסוף קבצים חדשות , ומנגד , ליצור דיסק קשיח לתוכנות חדשות שעובדות רק עם טבלאות איסוף קבצים חדשות.

יצירת מחיצות מונעת פירמוטים ואיבוד מידע לא רצויי.

Format פירמוט , פירמוט הוא מחיקת כל התוכן ממחיצה או מדיסק קשיח , או ממספר מחיצות , ונקיון מלא של אותה מחיצה \ הארד דיסק , פירמוט היא פעולה הכרחית לאחר יצירת מחיצות , ולצורך איפוס הדיסק הקשיח (במקרה והוא ניזוק על ידי גורמים מזיקים , ולא נמצא פתרון אחר מלבד לפרמט (למחוק הכל , על מנת להעיף מהמחשב את הגורמים הללו).

מכיוון שפירמוט הוא מחיקה של כל התוכן , לאחר הפירמוט לא ישאר זכר למידע שהיה על הדיסק הקשיח\מחיצה , הכל יושמד ויעלם כאילו לא היה.

ניתן לבצע פירמוט דרך ה-DOS , דרך ה-Windows , ודרך תוכנות נוספות כגון : Partition Magic.

כיצד פועל הדיסק הקשיח,מדוע הוא חיוני כל כך? ומדוע לא ניתן לחלקו פיזית (ברמת החומרה) ?

ברמת החומרה , לא ניתן לחלק את הדיסק הקשיח למחיצות או חלקים ולהשאיר את המידע בשלמותו , הדיסק הקשיח הוא רכיב חיוני ומבלעדיו לא ניתן לאחסן נתונים, לשמור קבצים , להתקין מערכת הפעלה , לשנות הגדרות , או בקיצור : בלי דיסק קשיח אי אפשר להפעיל מחשב ולכן לא ניתן לחלק אותו לחלקים ברמת החומרה , ולהשאיר את המידע בשלמותו

זאת משום שהדיסק הקשיח בנוי מסקטורים ((Sectors , צילינדרים Cylinders)), ומשכבות (Levels).

שכבה (Level ) - בכל דיסק קשיח קיימות מספר שכבות מידע , כל שכבת מידע מורכבת ממספר גדול של סקטורים , בפעולתה, שכבת המידע מקשרת את כל יחידות אחסון המידע (הסקטורים) , שכבת המידע אחראית על מעבר שותף של מידע מסקטור לסקטור.

סקטור ((Sector סקטור הוא חלקיק קטן המצוי על אחת משכבות הדיסק הקשיח,כל דיסק קשיח בנוי ממספר שכבות , כל סקטור מהווה יחידה אחת קטנה של אחסון מידע.

בכל דיסק קשיח קיימים מאות עד אלפי סקטורים , כיום , בזכות קדמה טכנולוגית רבה , קיימים אפילו מיליוני סקטורים , כמות הסקטורים תלויה בגודל הדיסק הקשיח , למשל:

בדיסק קשיח של 3 ג'יגה קיימים מאות סקטורים , בדיסק קשיח של 80 ג'יגה קיימים אלפי סקטורים , ובדיסק קשיח של 250 ג'יגה ומעלה קיימים מיליוני סקטורים.

יחדיו , הסקטורים מהווים את כל מערך האחסון וגיבוי המידע על הדיסק הקשיח ונאגרים על גבי שכבות המידע של הדיסק הקשיח.

צילינדר (Cylinder) - הוא גלגל עדין שמצוי על כל שכבה (Level) של הדיסק הקשיח , הצילינדר מאפשר לקרוא את הסקטורים במהירות וביעילות , ולעבור מסקטור אחד למשנהו , בלי לפגוע במידע הקיים.

ניתן להגיד ש-הצילינדר הוא המנוע של הדיסק הקשיח.

חזרה למעלה



***